Håndarbeid-mot-bullshit-jobber

Håndarbeid mot bullshit-jobber

Nyliberalismen har skapt en historisk økning i meningsløse arbeidsoppgaver – også kalt bullshit-jobber. Nye stillinger som f.eks. merkevareambassadør, måloppnåelses-coach og anbudskonsulent har poppet opp som paddehatter. Disse er dessuten lønnsvinnere og derfor velger mange å bli i slike stillinger framfor å ta seg jobb innen et nødvendig, men ofte underbetalt yrke. Slå et slag mot bullshit-jobber og fullfør dette nydelige broderiet i tidløs koloritt.

Introduksjon

Håndarbeid skiller seg fra håndverk ved at det i motsetning til sistnevnte ikke er arbeid, men snarere en ulønnet kvinnesyssel – gjerne en tekstil sådan – som produksjon og reparasjon av klær. Nå som klær lages for en billig penge i landende vi stort sett reiser på billige ferier til, utføres håndarbeid i økende grad som ren adspredelse og avkobling fra f.eks. den type yrker som sosialantropologen David Graeber har beskrevet i boka Bullshit jobs. Disse må imidlertid ikke forveksles med såkalt drittarbeid – altså tungt, lavtlønnet og strengt nødvendig arbeid.

 

Kritikere av Graebers teori hevder at bullshit-jobber kun finnes i den offentlige sektor, ettersom de knirkefrie markedskreftene innen privat sektor raskt ville ha eliminert slike overflødige stillinger. Graebers undersøkelser og statistikkene han støtter seg på viser at dette er feil. Det er nemlig vel så mange bullshit-arbeidstakere i privat sektor som i offentlig. Det er uklart om New Public Management (NPM) kan ta den fulle æren for dette. Men med sine krav om kontroll av måloppnåelse og administrering av konkurranseutsetting, har systemet bidratt generøst til opprettelse av en lang rekke nye typer bullshit-jobber både innen det private og det offentlige. Les mer om NPM i Fargeleggingssett mot nyliberalisme.

Håndarbeid-mot-bullshit-jobber_ikon

Innhold

Broderi-strie, nål, garn (svart, lysegrått og rødt)

Bruksanvisning

– Ferdigstill hovedmotivet med svart tråd til tekst og lysegrå til bakgrunn.
– Sett deretter kronen på verket ved å sy et stort korssting med rød tråd tvers over hele duken.
– Ram pent inn og heng opp hjemme hos deg selv eller i det offentlige rom.
– Evt. dropp innrammingen og utfør en aksjon der du syr det fast på en tekstil offentlig overflate, som for eksempel et bussete.

Ressurser