Førstehjelpsskrin mot nyliberalisme

About This Project

Førstehjelpsskrin mot nyliberalisme

Nyliberalismen rammer når man minst venter det. Det er derfor viktig å ha et førstehjelpsskrin med litt mer innhold enn bare plaster til såret. Førstehjelpsskrin mot nyliberalisme v. 2.0 er rikelig forsynt med alt du trenger når uhellet er ute. Skrinet har nytt oppgradert innhold som er pakket i funksjonell emballasje med selvforklarende instrukser.

Mål: H: 29 cm, B: 39,5 cm, D: 13,5 cm

Førstehjelpsskrin mot nyliberalisme v. 2.0 er laget i klassisk brun papp og er utstyrt med lokk som holdes på plass av to solide strikkbånd. Skrinet er foret med silkepapir som holder utstyret velorganisert og intakt så det alltid er klart til bruk. QR-koden på lokket fører deg raskt til skrinets nettside hvor oppdatert og utfyllende informasjon alltid er tilgjengelig.

 

Husk å sjekke innholdet til førstehjelpsskrinet fortløpende og fyll opp med det som evt. mangler.

Førstehjelpsutstyr mot nyliberalisme må være på plass og komplett – alltid!

 

Førstehjelpsskrin mot nyliberalisme er et samarbeidsprosjekt med Torggata Blad. På denne siden presenteres et lite knippe av objektene i førstehjelpsskrinet. For å se alle – les mer på Torggata Blad/ førstehjelspsskrin >>

For english version: https://museum.care/prototype-v-2-0/

Førstehjelpsskrinets innhold

Jobb for arv

Jobb for arv

boligflåttfjerner

Boligflåttfjerner

lappesaker-til-skattesmutthull

Lappesaker mot skattesmutthull

frø_redningsfrø

Redningsfrø

pepperkakevoodoo

Pepperkakevoodoo

Håndarbeid-mot-bullshit-jobber

Håndarbeid mot bullshit-jobber

døråpner-for-ytringsfrihet

Døråpner til ytringsfrihet

pepperkakevoodoo

Mindfulness mot nyliberalisme

trickle-down

Trickle-down-målebeger

«Neoliberalism isn’t an economic program – it’s a political program designed to produce hopelessness and kill any future alternatives.»

David Graeber

Arendalsuka 2023

Førstehjelpstelt mot nyliberalisme

Vi deltok på Arendalsuka med Førstehjelpstelt mot nyliberalisme. I stand-teltet presenterte vi en oppdatert versjon av objektsamlingen «Førstehjelpsskrin mot nyliberalisme» som for anledningen var oppgradert med fire nye hjelpemidler: Lappesaker til skattesmutthull, Velferdsstatskutt-kutteren, Jobb for arv-slipset og Boligflåttfjerneren.

 

I tillegg til å stille ut førstehjelpsskrinet holdt vi også ulike praktiske workshops i stand-teltet – deriblant button-verksted og pepperkakevoodo-verksted. Som for standen for øvrig, appellerte workshopene til både voksne og barn, og dannet grunnlag for gode samtaler på tvers av verdisyn og partitilhørighet.

Disputasen

Valgvake på Galleri Sagene Kunstsmie 11.09.23

«Førstehjelpsskrin mot nyliberalisme» disputererte på Cabaret Standards valgvake-kabaret på Galleri Sagene Kunstsmie, 2023. Skrinet kommuniserte via en blikkboks-transmittor og forsvarte seg mot kritikk fra fagopponenter innen biologi, psykologi, boligpolitikk og litteratur.

Bakgrunn for prosjektet

Mange har hørt om begrepet nyliberalisme, men har allikevel problemer med å definere det. Uklarheten skyldes hovedsakelig at tilhengerne av ideologien ivrer etter å benekte dens eksistens. Nyliberalismens anonymitet er både et symptom på, og årsaken til, at den har så stor makt.

 

Dette er en smart strategi, for hvordan skal man kunne gjøre opprør mot idéer som stadig opptrer under ulike navn og som slik unndrar seg muligheten for å bli debattert? Hva ligger bak begreper som ordoliberalisme, markedsfundamentalisme eller paleo-liberal politikk? Tilhengerne av disse ideologiene gjør seg uangripelige gjennom å bruke mange navn. Istedenfor å diskutere politikken, ender man opp med å diskutere de ulike begrepene, og hva de inneholder eller forsøker å beskrive. På den måten skaper de en perfekt og ugjennomtrengelig tåke rundt det de egentlig holder på med.

 

Konsekvensene av nyliberalismen er derimot synlige overalt. Vi har satt oss fore å se nærmere på dette fenomenet, og om mulig, få det fram i dagslyset. Nyliberalismens tankegods har spilt en hovedrolle i en mengde kriser, bl.a. finanskrisen i 2008, den langsomme kollapsen i offentlige velferdstilbud, som utdanning og helse, den har sørget for at barnefattigdommen er på vei tilbake, ført til epidemier av ensomhet og et fullstendig sammenbrudd i våre økosystemer.

Den mest alvorlige virkningen av nyliberalismen er ikke den økonomiske krisen den er skyld i, men den politiske og den økologiske.

 

De som blir regnet som arkitektene bak nyliberalismen, er økonomene Hayek, Buchanan og Friedman, som i 1947 etablerte Mont Pelerin Society (MPS) i landsbyen Vevey i Sveits. Deres uttalte mål var blant annet å bygge ned staten, knuse fagforeninger og spre politikerforakt. I dag er MPS en del av Atlas Network, et verdensomspennende nettverk av ca. 500 konservative tenketanker, der også den norske Civita er medlem. Mange av disse tenketankene er sponset av noen av verdens rikeste og mest innflytelsesrike mennesker, innen økonomi, politikk og akademia.

 

På bakgrunn av denne sørgelige fortellingen, som dessverre er hentet fra virkeligheten, har vi laget dette førstehjelpsskrinet som et verktøy vi håper vil hjelpe mot avmakt framkalt av nyliberalismens konsekvenser for samfunnet og naturen, med en blanding av ting til trøst og mottiltak.

Hvor

Clarion Hotel The Hub i Oslo, BOOKED - kunstbokmesse i Helsinki, Bastard - kunstbokfestival i Lillehammer, Arendalsuka, Galleri Sagene Kunstsmie

Hvem

Torggata Blad, Maria Vagle

Når

2022 -2023

Sjanger

Objektsamling, tekstarbeid, installasjon, sosial praksis

Category

prosjekter, tekster