#poetisk aktivisme

About This Project

#Poetisk aktivisme

I Galleri Sagene Kunstsmie inviterer Torggata Blad i samarbeide med Maria Vagle, til arrangementet #poetiskaktivisme der vi i løpet av fem kvelder presenterer prosjekter som på ulike vis forholder seg til nyliberalismen, med ønske om at dette vil sette i gang gode samtaler som forhåpentligvis vil ha en avmaktsreduserende virkning.

 

Om du har kjent på maktesløshet, raseri eller sorg over alt som skjer i moderne politikk, bekymrer deg for klimakrisen, et utrygt arbeidsliv eller økende ulikheter og ønsker å gjøre noe med det, men ikke vet hvor du skal begynne, er det mulig dette er noe for deg.

 

Den nyliberalistiske tenketanken Mont Pelerin Society er invitert av Civita til å holde sitt årsmøte i Oslo på Hotel Clarion The Hub i oktober. I den forbindelse og som en del av Torggata Blads lansering av sitt nummer om nyliberalismen, forbereder vi en kabaret. Arbeidet har pågått siden mai og #poetiskaktivisme er et ledd i forberedelsene med å frambringe innhold til kabareten.

 

Hensikten med dette prosjektet er todelt; med et satirisk blikk, å se nærmere på nyliberalismen som ideologi, dens blinde tro på markedet som styrende prinsipp og de dystre konsekvensene dette har for millioner av menneskers liv globalt. Videre ønsker vi å invitere inn så mange som mulig til å diskutere hva kabareten skal inneholde og være med å samarbeide om den videre utviklingen av den. Vi vil bruke programmet til #poetiskaktivisme som en ramme for å inspirere til samtaler.

Program

Lørdag 27.8, kl 19

 

Museum of care, David Graeber og Nika Dubrovsky

 

Omsorgsmuseet er et digitalt museum startet av David Graeber og Nika Dubrovsky. Det er et museum med mange rom rundt om i verden. Alle kan åpne et rom i museet.

 

Omsorgsmuseet ønsker å tenke nytt om hva det vil si å være et museum eller en kunstner, og legger vekt på å skape rom for frihet og omsorg heller enn å skape monumenter. I museet anses kunst verken som symbolske høydepunkt eller som produksjon av verk som ikke får berøres, men snarere som en måte å bygge bedre verdener på.

 

David Graeber (1961 – 2020) er en amerikansk antropolog, anarkist, aktivist og forfatter, kjent for sine bøker Bullshit Jobs, Debt: The First 5000 Years og The Dawn of Everything. A new history of humanity. Den norske utgaven, Begynnelsen til alt. En ny fortelling om mennesket, utkom i 2022. Han var professor i antropologi ved London School of Economics og Nika Dubrovsky, russisk kunstner og forfatter bosatt i London.

 

Lenker til Museum of Care

https://museum.care/

https://museum.care/mission-translation/omsorgsmuseet/

Onsdag 31.8, kl 19

 

Bank Job (1t 27min), fra 2021, Dan Edelstyn og Hilary Powell

Den britiske filmskaperen Dan Edelstyn og kunstneren Hilary Powell får med seg naboene i London-bydelen Walthamsrow og går til opprør mot finans- og gjeldsmarkedet som er i ferd med å spise opp naboaget. De oppretter sin egen bank, trykker sine egne penger og sprenger gjeldspapirer til en verdi av en million pund i lufta.

 

En leken, sosialrealistisk sjarmbombe som utforsker hvordan penger og gjeld blir til og hvordan systemet kan endres til det bedre.

 

Lenke til filmen Bank Job

https://youtu.be/lMaZ1OIvGHE

 

Noen lenker til videre fordypning om filmen Bank Job

Art net

we-make-money-not-art.com

bank_job_1920x1080
foto fra filmen Bank job av Hillary Powell og Dan Edelstyne

Lørd. 3.9. kl. 19

 

Museum of neoliberalism, av satirekunstneren Darren Cullen og Gavin Grindon, foreleser ved University of Essex

 

Inneklemt mellom et vaskeri og en frisør i et upretensiøst kjøpesenter fra etterkrigstiden i Lewisham, forklarer museet sitt formål i et vindusskilt: «å se på nyliberalismen, hva den har gjort med vår verden og hva som kan finnes utenfor den.» Det viser seg at det er ganske skumle greier.

 

Utstillingen begynner med et bilde som viser hovedaktørene i det tjuende århundres nyliberalisme. Som de mistenkte i en kriminalsak trekkes det røde forbindelseslinjer på kryss og tvers mellom bilder av Margaret Thatcher, George W Bush, Tony Blair, David Cameron og Boris Johnson.

 

Deretter blir vi presentert for ulike måter kapitalismen har sivet inn i livene våre på. Her finnes alt fra speidermerker brodert med oljeselskapslogoer til en kopi av kledningen og isolasjonen ved Grenfell Tower. Uavhengig av politisk overbevisning, er det vanskelig å ikke bli berørt. Museet innrømmer at det «kan virke nedslående», men at det vil fyre opp et ønske om forandring.

 

Uansett hva du tar med deg fra Museum of Neoliberalism, vil du definitivt ikke glemme urinflasken til en Amazon-ansatt. Ifølge museet kom det fra en arbeider i et av selskapets oppfyllelsessentre (en vakker omskriving av lagerhallene de ansatte jobber i) som for å oppfylle arbeidsmålene hoppet over en tur på toalettet. Det er bare en av måtene dette stedet konfronterer deg med hvordan moderne økonomiske strukturer har sildret ned i folks hverdag.

 

Teksten er hentet fra Time Out, en anmeldelse av utstillingen skrevet av Alexandra Simms

 

Lenke til Museum of Neoliberalism

https://www.spellingmistakescostlives.com/museumofneoliberalism

 

Anmeldelser av utstillingen

Brilliant exposé of Neoliberal doublespeak

The Ghosts Of Mont Pelerin: London’s Museum Of Neoliberalism

museum-of-neoliberalism1920x1080
foto fra prosjektet Museum of Neoliberalism av Darren Cullen

Onsd. 7.9. kl. 19

 

Mirakelet i Wörgl

Har du noen gang lurt på hva penger er og hvordan pengesystemet fungerer? Vi viser filmen om mirakelet i Wörgl, et enestående og lite påaktet økonomisk eksperiment. Gjennom å lage sin egen valuta fikk befolkningen i Wörgl, med ordfører Unterguggenberger i spissen, slutt på arbeidsledighet og utført en rekke offentlige oppgaver midt under depresjonen på 30-tallet. Et eksempel på hva tillit kan utrette.

Filmen «Mirakelet i Wörgl»

https://video.liberta.vip/w/mkurszALiLdBjCtANWMm2x

 

Lenke til tekst om ”Mirakelet i Wörgl”

Det økonomiske eksperimentet i Wörgl

 

Tekst på baksiden av pengesedlene:

«Til alle berørte! Den lave sirkulasjonshastigheten av penger har ført til en enestående depresjon og har kastet millioner av mennesker ut i fullstendig elendighet. Fra et økonomisk synspunkt er verden i ferd med å bli ødelagt.

– Det er på tide, gjennom avgjørende og intelligent handling, å stoppe den nedadgående handelsspiralen og dermed redde menneskeheten fra borgerkrig, kaos og oppløsning. Mennesker lever av å utveksle tjenester med hverandre. Den trege sirkulasjonen av penger har i stor grad satt en stopper for denne utvekslingen og kastet millioner av villige arbeidere ut av arbeidslivet. – Derfor må vi gjenopplive denne tjenesteutvekslingen og ved hjelp av den få arbeidsledige tilbake i produktivt arbeid. Dette er formålet med gjeldsbrevet utstedt av kjøpstaden Wörgl: det reduserer de arbeidsløses lidelse, det gir arbeid og brød».

worglShilling_1920x1080
foto av Wörgel-shilling

Lørd. 10.9. kl. 19

Sosial praksis

Vi ser nærmere på egen og andre utøveres sosiale praksis og hvordan dette kommer til utrykk og hvilke fordeler og forbedringspotensialer de har. Bl.a. Torggata Blad – Cabaret Karachi – Fundatia() – Vyrk Kultur – epic.no – Cabaret Standard m.m.

 

Flere filmer og nettsteder

 

Foredrag av David Graeber

https://youtu.be/WCF-8OQj0RE

 

«Take the money and run»

https://youtu.be/eOjV6w1wA8U

 

Dokumentar som omhandler det Brasilianske graffitifenomenet PIXO
https://youtu.be/skGyFowTzew

pixacao_1920x1080

Hvor

Galleri Sagene Kunstsmie

Hvem

Torggata Blad, Maria Vagle, Cabaret Standard, Vyrk kultur

Når

Høsten 2022

Sjanger

Foredrag, filmvisning, sosial praksis

Category

prosjekter, tekster