Rå rumba

About This Project

Vi møtte rumba-orkesteret Iroso Obbá på Cuba i januar 2001, noe som bla resulterte i kortfilmen, Iroso Obbá, Rå Rumba. Filmen viser dem som performance-band på kubansk, rytmisk manér. Rå Rumba er en del av prosjektet SMALLwords

 

Vi følger gruppen på en improvisert kinder-egg session i Leonels bakgård og på skranglete bussturer til konserter utendørs og innendørs. Settingen i Leonels bakgård er uhøytidelig og sier mye om kubanerenes evne til improvisasjon med enkle midler. Lyden i videoen er tatt opp med kamera og yter dessverre ikke Iroso Obbá full rettferdighet.

 

Rumba er et særegent cubansk fenomen med røtter både i spansk tradisjonell musikk og dans, og i vest-afrikansk musikktradisjon, særlig fra Kongo og Nigeria. Den er en helhetlig performance, bestående av perkusjon, vokal og dans.

 

Musikkformen som oppstod på 1850-60 tallet, kan betraktes som en overlevelses-strategi for slavene og frigitte som levde under elendige forhold i solarer, overfylte bokomplekser for fattige farvede og hvite. På 20-30 tallet gjorde rumbaen seg bemerket i Europa i en sterkt forvansket versjon som salongdans, rumba de salon, en dans som ikke må forveksles med den kubanske rumbaen.

Stillbilder fra kortfilmen Rå Rumba.

Med revolusjonen og opprettelsen av Conjunto Folklórico Nacíonal, et nasjonalt senter for folkloristisk musikk og dans, ble rumba brukt for å profilere cubansk kultur. Den ble valgt til å være et nasjonalt symbol fordi den uttrykte identitet med den cubanske kulturens afrikanske røtter samtidig som den representerte de fattige arbeidernes kultur. Rumbaen har hatt stor innflytelse på senere cubanske musikkformer som son og salsa.

 

Dansen som følger rumbaen er en pardans, uten den tradisjonelle omvavnelsen, der kvinnen og mannen danser ved siden av hverandre i intens kommunikasjon, nesten uten berøring. Rumbaen består hovedsakelig av tre ulike danseformer: Yambù er en langsom rytme hvor det handler om eldre menneskers forelskelse, Guaguancò er et stilisert og direkte uttrykk for flirt og humoristisk forplantningslek, Colombia er en rask variant som tradisjonelt har vært forbeholdt menn er en slags brunstoppvisning, ofte med kniver, flasker og andre effekter. I dag kan man stadig se flere kvinner bevege seg inn på mennenes domene til høylydt forargelse og protester fra noen, til stor glede og entusiasme fra andre.

Kinderegg-rumba

Noen hadde fortalt oss at man kunne spå fremtiden sin i et Kinderegg. Da vi trengte all den drahjelp vi kunne få for å forflytte hele orkesteret til Norge og siden magi er så utbredt på Cuba kjøpte vi kinderegg til alle deltagerene og laget en kinderegg-rumba som danner rammen for denne filmen. Det viste seg at de fleste inneholdt transportmidler som biler, fly og helikoptere. Hva vi fikk i våre egne egg og hvordan vi tolket innholdet av dem kan du lese mer om på SMALLwords.

Stillbilder fra filmen.

Årstall

2001

Hvor

2002 Cabaret Karachi som en del av performancen Lobby-rumba. Laget for bla UD og den norske ambassaden i forbindelse med internasjonal bokmesse i februar 2019 Karnevalet, utstilling på IKM

Sjanger

Kortfilm

Hvem

Iroso Obbá med gjester, Trine Haaland og Maria Vagle

-

-

-

-

-

-

-

-

Kindereggmagiens enkelhet.

-Tenk på noe du ønsker deg.

-Skaff deg et kinderegg, spør en turist.

-Åpne egget.

-Spis sjokoladeegget.

-Les bruksanvisningen nøye.

-Sett sammen innholdet.

-Kjenn etter hva innholdet i egget ditt betyr for deg.

-Tro på det og ønsket ditt vil gå i oppfyllelse.

-

-

-

-

-

Hørt på kinderegg-rumba 1

-Noen ganger inneholder eggene gullkjeder og alt.

-Det er en frekkhet!

-Tenk om det hadde vært et gullkjede.

-Det er sikkert bare et puslespill.

-Nei, en stikkpille!

-Se, det er en indianer.

-Nei det er det ikke, den kan settes sammen.

-Det er en russisk fiat.

-Å ja, til å reise med.

-Den kan fly!

-

-

-

-

Hørt på kinderegg-rumba 2

-Åpne egget, åpne det!

-Det er sikert bare en sykkeltaxi.

-Tenk om det er en liten flåte?

-Jeg tror det er en politimann.

-Jeg vil reise, jeg vil ikke bli igjen her!

-Alle skal reise.

Hørt på kinderegg-rumba 3

-Åhh, et helikopter!

-Lær deg å fly.

-Vi reiser.

-Vi flyr til himmels!

Category

prosjekter