tam-tam-trip

About This Project

ET REISEEKSPERIMENT FOR FEM PERSONER OG FEM TROMMER MANIFISTERT I TRE AKSJONER .
Aksjon 1, Obatalá på Island. Utført på fjelltopp på Island, der vi ber Obatalá om hjelp til våre forehavender.

 

Om hvordan deltagerene i Vincent Lunges Small Star Team, fikk innvilget støtte til sitt hasardiøse trommereiseeksperiment, Tam-tam-trip, der hensikten var å understreke identiske strukturer i teknologi og magi. Aksjonen ville helt konkret bestå i at deltagerene kun ved hjelp av hver sin tromme og dyp konsentrasjon ville tromme seg fra Oslo til Reykjavik. Vi søkte derfor kun om støtte til returbilletten under parolen: «Halve prisen er hele moroa.»

Foto fra aksjonen på Island.
Magi og teknologi.

 

Temaet for reisen var magi og teknologi, så vi tok med oss trommene til en høy fjelltopp for å lage et rituale for Obatala, en kubansk Orisha, en halvgud hvis hovedfunksjon er å skape og bevare fred. Utrustet med blomster,sukker, kokos, lys, fjær, bomull og sand fra en strand på Cuba, noe vi antok ville bringe Obatala i et særdeles godt lune, satte vi kursen for et av Islands høyeste fjell. Alt vi hadde med var hvitt for det er Obatalas yndlingsfarge, og med disse rekvisittene ville vi lage et vakkert rituale og slik aktivt være med på å skape og bevare fred i verden.

 

For om mulig å få hjelp til hvordan deltagerene best kunne bidra til dette, hadde vi på forhånd gått til anskaffelse av hvert vårt kinderegg, overbeviste om at innholdet i disse ville være et svar på spørsmål vi stilte og derfor kunne fungere som en veiviser og å åpne veiene inn til den kubanske orishaen for kraftfull hjelp.

Aksjon 2, Sentrum av Central Park. På leting etter sentrum av Central Park.

 

Kun med hjelp av et lite håndtegnet kart, hadde vi Obatala på vår side da vi helt uten hjelp fra moderne hjelpemidler som tidsriktig informasjonsteknologi eller geografiske informasjonssystemer fant det eksakte sentrum av Central Park.

 

Vi gravde et hull. Nedi hullet la vi små papirlapper der vi hadde skrevet ned flere sentrale, men dypt hemmelige spørsmål der vi håpet Obatala ville kunne være behjelpelig med sin innflytelse. Over lappene strødde vi sand fra en strand på Cuba, noe vi mente ville bidra til å utvikle et fredeligere forhold mellom to nasjoner som hadde ligget i en mer enn 40 år lang konflikt, for sikkerhets skyld helte vi også litt vulkansk sand fra Island i hullet, før vi plasserte en mini bauta på toppen. Vi markerte stedet med en stjerne formet av kronblader fra de kirsebærblomstrende trærne i parken, plasserte en tromme i hver stjernearm og satte oss ned i ett minutts total stillhet og dyp konsentrasjon.

Fotonovelle fra leteaksjonen i Central Park.

Ut i verden.

Hvor er sentrum av Central Park?

Er det der?

Eller kanskje der?

Eller der?

Kanskje han vet?

De er på sporet.

Der er det!

Nei der!

De lager en stjerne i sentrum.

De går.

Sentrum er glemt.

Alt er glemt.

Tilbake til kildene.

Ut i verden.

Aksjon 3,  Utført på en balkong i New York.

 

Et gammelt gresk ordspråk sier at den som blir bønnhørt av gudene, skal binde en krans av blomster og henge den utenfor sitt hus. Som takk for hjelpen i utførelsen av vårt etterhvert legendariske trommereiseeksperiment ville vi takke Obatala for alt han hadde bidratt med slik at vi kom trygt tilbake.

Foto fra aksjonen på balkong i New York.

Støttet av

Reisestipend fra Sleipnir, NIFCA

Årstall

2000

Vist

Stenersen museet

Sjanger

Apparisjonsverk, aksjoner, utført på Island og i New York.

Hvem

Vincent Lunges Small star team, Hege Vadstein, Maria Vagle, Trine Haaland, Ali Djabbary, Paul Brady.

Category

prosjekter